Adet Görmeyen Kadın Hamile Kalabilir mi?

Adet Görmeyen Kadın Hamile Kalabilir mi?

Düzenli adet olmayan biri hamile kalabilir mi sorusunun cevabı bireyin durumuna göre hem evet hem de hayır olarak cevaplanabilir. Çünkü adet görmemenin altında yatan sebepler cevabı etkiler. Bu sebeplere göre de gerekli tetkikler yapılarak cevaba ulaşılır.

Daha önce normal bir şekilde adet olan ancak zamanla adet süreleri uzayan ve gelinen süreçte hiç adet olamayan kadınların vücutlarında anormal olan hormon aktiviteleri olabilir. Bu anormal aktivitelere sebep olarak birçok etken kendini gösterebilir.

Ancak gerekli hormon takviyeleri ile yeniden adet düzenini sağlamak ve kadın vücudunu gebeliğe hazırlamak olağan bir durumdur. Erken menopoz gibi istenmeyen bir durumun ortaya çıkması, doğuştan gelen yumurta sayılarının azlığından dolayı olur.

Bu istenmeyen bir durumdur ve hamilelik şansını azaltır. Yine adet görmenin önünde engel teşkil edebilen yoğun stres, beslenme bozuklukları nedeniyle ani kilo alımları veya kilo kayıpları, tiroit bozuklukları, polikistik over, yüksek prolaktin ve antidepresanlar vücudun dengesini bozabilir. Bozulan dengenin yeniden sağlanabilmesi için adet görmemenin altında yatan neden araştırılır ve gerekli tedavi uygulanır.

6 ay adet görmeyen kadın hamile kalabilir mi sorusunun cevabı da bu tedavilerin altında yer alır. Eğer adet düzeninin bozulmasına neden olan problem tedavi edilirse, yeniden adet düzeni sağlanabilir. Böylece sağlıklı bir yumurtlama sağlanır ve yeniden hamilelik durumu ortaya çıkabilir.

9 thoughts on “Adet Görmeyen Kadın Hamile Kalabilir mi?”

    1. Adet düzensizliğine neden olan hormonal aktiviteleri belirlemek için çeşitli tetkikler yapılabilir. Bu tetkikler, hastanın semptomlarına, yaşına, tıbbi öyküsüne ve fiziksel muayene bulgularına göre belirlenir. Ancak genellikle aşağıdaki tetkikler kullanılabilir:

      Hormon düzeylerinin ölçümü:

      FSH (Folikül Stimule Edici Hormon)
      LH (Luteinizan Hormon)
      Östradiol
      Prolaktin
      Progesteron
      Testosteron
      TSH (Tiroid Stimülan Hormonu)
      Serbest T4 (Serbest Tiroid Hormonu)
      Pelvik ultrasonografi: Rahim, yumurtalıklar ve diğer pelvik organların yapısal durumunu değerlendirmek için yapılır.

      Endometrial biyopsi: Rahim iç tabakasının (endometrium) incelenmesi için yapılan bir işlemdir.

      Hormon testleri:

      Glukoz tolerans testi (şeker metabolizması için)
      Adrenal hormon düzeylerinin ölçümü (örneğin, kortizol)
      Tiroid fonksiyon testleri: Tiroid bezinin fonksiyonunu değerlendirmek için yapılır.

      Gonadotropin salgılama hormonu (GnRH) testi: Adet döngüsünü kontrol eden beyin ve hipofiz bezlerinin hormon dengesini değerlendirmek için kullanılır.

      Genetik testler: Nadir durumlarda, adet düzensizliklerinin genetik nedenlerini belirlemek için yapılan testlerdir.

  1. Erken menopoz gibi durumların gebelik olasılığı üzerindeki etkileri nedir ve bu durumların tanısı ve tedavisi nasıl yapılmalıdır? benim erken menopoz riskim olup olmadığını ölçebileceğimiz bir yöntem var mı hocam?

  2. Polikistik over sendromu vardı ve adet düzensizliği yaşıyordum. Hatta tüp bebek tedavisi için başvurmuştuk size ancak önce altında yatan sebeplere bakmamız gerekli diyip tedavi yoluna gittiniz. harika bir doktorsunuz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir